Κρυμμένα Μυστικά της Πρωτεύουσας

Ανακάλυψε 5 Κρυμμένα Μυστικά της Πρωτεύουσας

Κρυμμένα Μυστικά της Πρωτεύουσας  

Η πρωτεύουσα της Κύπρου δεν είναι τίποτε άλλο από ένα αδικημένο πετράδι: περιστοιχισμένο από τις υπέροχες παραλίες της Κύπρου, συχνά παραβλέπεται από τους χιλιάδες τουρίστες που κατακλύζουν τις ακτές του νησιού κάθε χρόνο.

Κι όμως, η Λευκωσία είναι μια πραγματικά μαγική πόλη, με καλά κρυμμένα μυστικά… Κι ήρθε η ώρα να σας αποκαλύψουμε πέντε από αυτά. 

1.              Πόρτα Τζουλιάνα

Ίσως το μνημείο που αναδεικνύει πιο ανάγλυφα τη δοξασμένη αναγεννησιακή ιστορία της πόλης είναι η Πόρτα Τζουλιάνα, δηλαδή η Ιουλιανή Πύλη, ένα υπέροχο ενετικό μνημείο του 16ου αιώνα.

Η συγκεκριμένη πύλη οδηγούσε στο λιμάνι της Αμμοχώστου, τον σημαντικότερο λιμένα του νησιού εκείνη την περίοδο. Το όνομά της το χρωστά στον Giulio Savorgnano, το μηχανικό που σχεδίασε και επέβλεψε την οικοδόμηση των ενετικών τειχών. Προβάλλοντας εντυπωσιακά με την εκλεπτυσμένη του ανάγλυφη πρόσοψη, η Πύλη ξεχωρίζει από μακριά με την αψιδωτή της σχεδίαση και τη θολωτή της αίθουσα.

2.              Το Χαμάμ της Παλιάς Πόλης

Βραβευμένο από την Europa Nostra, την Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Χαμάμ της Παλιάς Πόλης είναι από τα ελάχιστα παραδοσιακά Χαμάμ που λειτουργεί ακόμη στην Ευρώπη.

Γνωστό και ως Omerye χαμάμ, χτίστηκε κατά την περίοδο της Οθωμανικής κατοχής και είναι εξαιρετικά διατηρημένο. Αν θελήσετε να νιώσετε μια αυθεντική εμπειρία χαλάρωσης βγαλμένη από τα παλιά, δεν έχετε παρά να το επισκεφτείτε. Να θυμάστε μόνο ότι την Πέμπτη η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε γυναίκες, την Παρασκευή μόνο σε άντρες, ενώ την Τρίτη, την Τετάρτη και το Σαββατοκύριακο είναι δεκτά ταυτόχρονα και τα δύο φύλα.

3.              Η Πόλη πήρε το Όνομά της…

… τα ελληνιστικά μάλλον χρόνια, καθώς παλιότερα ήταν γνωστή με το τοπωνύμιο «Λήδρα». 

Το ίδιο το όνομα, παραγόμενο από τη σύνθεση των λέξεων «λευκός» και «ουσία»,  είχε χρησιμοποιηθεί ως όνομα και μιας πανέμορφης θαλάσσιας νύμφης, ενώ δόθηκε στην πόλη λόγω μιας τοπικής λατρείας αφιερωμένης στις επονομαζόμενες «Λευκές Θεότητες». Το πιθανότερο, όμως, είναι αρχικά να αποκαλούταν «Λευκουσία».

Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, όταν το νησί καταλήφθηκε από Λατίνους και Φράγκους, το όνομα της πόλης τούς θύμισε έντονα μια σικελική πόλη, τη Nicosia, από όπου προέκυψε και η αγγλική ονομασία της πόλης, καθώς και η αλλαγή του φθόγγου στο μέσο της λέξης από «ου» σε «ω» - εξ ου και «Λευκωσία».

4.              Η Αρχιτεκτονική της Συνδυάζει το Χτες με το Σήμερα

Η μεγαλύτερη σαγήνη της Λευκωσίας δεν είναι η γεωγραφική της θέση, αλλά ο τρόπος με τον οποίο παντρεύει το χτες με το σήμερα, το μακραίωνο και συχνά πολύπαθο παρελθόν της με τις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής μιας ανεπτυγμένης και κοσμοπολίτικης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.

Ένας άλλος παράγοντας που καθιστά την πόλη τόσο μοναδική από άποψη αρχιτεκτονικής είναι το πέρασμα από τα εδάφη της πολλών και διαφορετικών μεγάλων πολιτισμών. Η ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα, οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες, οι σταυροφόροι, οι Οθωμανοί, οι Ενετοί κι οι Φράγκοι, και στη συνέχεια οι Βρετανοί άφησαν όλοι τα σημάδια τους στην πόλη, εμπλουτίζοντας την παράδοση της πόλης και σμιλεύοντας τον πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα της.

5.              Προσφέρει ένα από τα Υψηλότερα Βιοτικά Επίπεδα στον Κόσμο

Τέλος, θα ήταν σοβαρή παράλειψη να μην αναφέρουμε πως η Λευκωσία, με βάση διεθνείς και αξιόπιστες έρευνες, προσφέρει αυτή τη στιγμή στον τυχερό της κάτοικο ένα από τα υψηλότερα βιοτικά επίπεδα στον κόσμο, με εξαιρετικά χαμηλή εγκληματικότητα, υψηλή ασφάλεια, οικονομική σταθερότητα, άψογη εκπαίδευση και ταχείς και αποτελεσματικές δοσοληψίες με τις κρατικές υπηρεσίες.

Τα λόγια, όμως, είναι φτωχά όταν περιγράφουμε μια πόλη σαν αυτή. Ο καλύτερος τρόπος να ζήσεις τη μαγεία της είναι να γίνεις μέρος της.

Δείτε τα διαμερίσματα μας στην πρωτεύουσα και μάθετε περισσότερα επικοινωνώντας μαζί μας!