ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΙΟΥΛΙΟΣ 2016

ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΙΟΥΛΙΟΣ 2016

Αυξημένες άδειες οικοδομής- «Απογειώνεται» η Λάρνακα- Πτώση σε Λευκωσία και Λεμεσό. Ως θετική μπορεί να χαρακτηριστεί η πορεία των ακινήτων, η οποία εδώ και χρόνια αναζητά τον δρόμο προς τη βιώσιμη και σταθερή ανάκαμψη, μετά τις ισχυρές επιπτώσεις που δέχτηκε από την κρίση του 2013 κι έπειτα, αλλά και από τη μεγάλη πτώση που καταγράφηκε και πιο πριν, αφού η φρενήρης πορεία της αγοράς ακινήτων αποτέλεσε και έναν από τους σημαντικούς παράγοντες για την οικονομική κατάρρευση της χώρας.

Ο αριθμός των αδειών οικοδομής αποτελεί έναν από τους σημαντικούς δείκτες σε σχέση με την αγορά ακινήτων, ο οποίος αντικατοπτρίζει τις τάσεις στην εγχώρια αγορά οικοδομών και ανάπτυξης γης. Τα πι πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας αφορούν το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, κατά το οποίο καταγράφεται άνοδος στις άδειες οικοδομής σε σύγκριση με την αντίστοιχη, περσινή περίοδο.

Περισσότερες άδειες, λιγότερα τετραγωνικά
Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 υποβλήθηκαν συνολικά 1.716 άδειες οικοδομής, σε σύγκριση με 1.600 άδειες, την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Αξίζει πάντως, να αναφερθεί ότι αν και περισσότερες οι άδειες οικοδομές φέτος σε σχέση με πέρσι, το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων για τα υπό ανέγερση κτήρια είναι μειωμένα. Ειδικότερα αναφέρεται ότι για το σύνολο των αδειών οικοδομής που δόθηκαν κατά τους πρώτους τέσσερεις μήνες του 2016 είναι μειωμένα κατά 4,9% σε σύγκριση με πέρσι και μάλιστα για λιγότερες άδειες οικοδομής.

Μειωμένη είναι και η αξία των κτηρίων που έχουν εξασφαλίσεις, φέτος, άδεια οικοδομής, η οποία κατά το πρώτο τετράμηνο του 2016 διαμορφώνεται στα 298 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 314,3 εκατ. την πρώτη τετραμηνία του 2015. Σε ποσοστιαία βάση η πτώση στην αξία των ακινήτων που έχουν εξασφαλίσει άδεια οικοδομής ανέρχεται σε -5,17%.

Η Λάρνακα «απογειώθηκε»
Ιδιαίτερα μεγάλη άνοδος καταγράφεται στις άδειες οικοδομής στη Λάρνακα, η οποία καταγράφει σχεδόν διπλάσιες άδειες σε σύγκριση με πέρσι. Πιο συγκεκριμένα σημειώνεται ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 έχουν εκδοθεί συνολικά 187 άδειες οικοδομής, αριθμός αυξημένος κατά 71,5% σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2015, κατά το οποίο εκδόθηκαν 109 άδειες οικοδομής.

Σε αρνητικό έδαφος έχουν περάσει οι ρυθμοί έκδοσης αδειών οικοδομής σε Λευκωσία και Λεμεσό, όπου καταγράφεται ο μεγαλύτερος όγκος ακινήτων και αδειών. Ειδικότερα αναφέρεται ότι πτώση της τάξης του 7,6% και 13,3% έχει καταγραφεί κατά το πρώτο τετράμηνο του 2016, σε Λευκωσία και Λεμεσό αντίστοιχα. Πάντως, το σύνολο αδειών οικοδομής σε Λευκωσία (256) και Λεμεσό (383) το οποίο ανέρχεται σε 639, αντιστοιχεί στο 60% του συνόλου αδειών οικοδομής.

Για την ίδια περίοδο άνοδος της τάξης του 16,7% έχει καταγραφεί στην περιοχή Αμμοχώστου και 15,3% στην Πάφο.

ΠΗΓΗ: inbusiness news